Fästing

2009-06-03 @ 14:31:59
Jag bara ryser när jag tänker på fästingar! De är väl ändå ett djur som vi absolut inte har någon nytta av.
På 39 år har jag inte haft en enda fästing på mig och det tackar jag för och nu har hela familjen vaccinerats fall olyckan skulle vara framme.
Fil:Tick male (aka).jpg

För att undvika att bli biten:
Det går att undvika att bli biten av fästingar. Är du ute i skogen klä dig så heltäckande som möjligt. Långbyxor, långärmad tröja som är instucken i byxorna och strumporna uppkavlade ovanpå byxbenen. Ha gärna ljusa kläder så ser du krypen lättare.nar du kommer hem kan du tumla kläderna i torktumlaren så dör fästingarna. Inspektera kroppen noga för att upptäcka eventuella krypande fästingar.

De biter sig inte fast på en gång utan vandrar om kring ett bra tag innan de hittar en bra plats att borra ner sina hullingförsedda sugrör. Jag har själv bara haft 3 st fästingar som hunnit bita sig fast och det kan väl inte anses som många. De flesta hinner man ta medans de vandrar omkring.

Larverna sitter längst ned i vegetationen och de vuxna kan sitta ända upp till 1,5 m höjd. Nymfer och vuxna fästingar är ganska utspridda i markerna. Därför får man faktiskt inte så många fästingar på sig normalt efter en skogstur. Däremot är larverna oftast koncentrerade fläckvis, har man maximal otur kan hundratals ha fastnat på kläderna. Själv har jag aldrig upplevt detta, men jag har hört talas om att hundar har fått en hel "kull" av larver på sig, men de har kunnat borstats bort.

Har du tomt och gräsmatta, håll den välansad och kortklippt så vantrivs fästingarna. Ja, du läser rätt! Visst finns de små rackarna på din gräsmatta också. Är du nyfiken kan du ta en ljus,vit filt och dra den över gräset. Finns det fästingar så fastnar de i filten och du kan kolla läget, tumla filten sen. Har du ofta rådjur eller harar på besök på tomten kommer fästingarna som brev på posten. Ett rådjur kan ha hundratals fästingar som sitter och kalasar på sig, en och annan kanske släpper sig ned på tomten och lägger sen sina ägg. Hemma har vi staket, så det problemet har vi inte. Det är bara hundarna som släpper en och annan fästing ute och inne.

Nu har vi även fått en ny släkting, den bruna fästingen
Förmodlingen har den kommit in via hundar som tagits in i landet från Europa. Den fria invandringen har inte bara positiva effekter. Risken för rabies, hjärtmask, dvärgbandmask och andra parasiter har ökat nu.

Den bruna fästingen trivs och kan överleva i vårt inomhusklimat. Den kan föröka sig och är tämligen svår att bli av med. Risken är väl inte speciellt stor att man ska få hem dem så där hux flux. Men hyr du t.ex en sommarstuga eller jaktstuga som tidigare har hyrts av en hundägare från Europa finns alltid risken där. Fall finns dokumenterade i Sverige på att så har skett.


Kommentarer
Postat av: Maria

Hua! Jag ryser bara vid tanken på fästingar. De kan inte ha en enda uppgift i näringkedjan. Hemska små kryp. Ska lyda dina råd för att undvika dem i sommar =)

2009-06-03 @ 14:36:37
URL: http://princessjinx.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

Har du en blogg?

Skriv gärna något!

Behöver du hjälp med din blogg? Letar du designer? - www.bloggdesign.nu
Trackback
RSS 2.0