Använder du munskölj?

2009-04-07 @ 21:09:38
Tandläkare varnar;
Använd inte munskölj varje dag!

Många populära munsköljsmedel innehåller klorhexidin, som verkar bakteriepåverkande, och alkohol. Både klorhexidin och alkohol kan torka ut munnens slemhinnor och skada den naturliga bakteriefloran.

- Inte så många av oss skulle komma på idén att skölja munnen med 22-procentig alkohol, som exempelvis munsköljsmedlet Listerine innehåller, säger Elisabeth Philip.

Tandläkarförbundet backade

Svenska Tandläkarförbundet hade tidigare sin logotype på munsköljsmedlet Listerine. Men nu är logotypen borttagen. Orsaken är att medlet innehåller för lite emaljstärkande fluor. Företaget McNeil som marknadsför Listerine rekommenderar sköljning med Listerine direkt efter tandborstning. Detta motsätter sig Tandläkarförbundet eftersom fluoret i tandkrämen, som ska stärka tänderna, då sköljs bort.

Skapad för dagligt bruk

- Listerine Munskölj är skapad för ett dagligt bruk, som ett komplement till tandborstning. Tack vare många kliniska studier och daglig användning världen över, vet vi att medlet är säkert och effektivt. Alkoholen torkar inte ut slemhinnorna, säger Anna Bentinger, vid McNeil Sweden AB.

Men tandläkaren Elisabeth Philip är tveksam.

- Man måste vara restriktiv med starka och bakteriepåverkande medel. Man kan använda munskölj med fluor varje dag, det är nyttigt för tänderna. Jag skulle rekommendera en vanlig fluorsköljning, säger Elisabeth Philip.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

Har du en blogg?

Skriv gärna något!

Behöver du hjälp med din blogg? Letar du designer? - www.bloggdesign.nu
Trackback
RSS 2.0