Under 70-talet hände det mycket kul

2010-01-24 @ 18:03:58


Färger
Brunt, orange, gult, lila, grönt, kritvitt.
Färgkombinationer som var populära under 70-talet var orange och brunt, gult och lila i kombination, blått tillsammans med gult. Tyg som denim och manchester användes i många plagg.

Mönster vi kommer i håg
Batik, leopardmönster, ränder, stora färgglada blomstertryck, olika tryck med t.ex. peacetecknet och sverigekronan. Tröjor med budskap på var också populärt såsom: ”Peace love and understanding”, ”Spola kröken”, ”Sverige är fantastiskt” mfl.
Kombinationer vi älskade
Damkläder som mixades med herrkläder. Vadlång klockad kjol, tighta korta randiga tröjor. Hellång vid klänning som släpade i marken till Jesussandalerna i sann hippieanda. Hotpants, svarta strumpbyxor/nätstrumpor, långa kjolar & figurnära kappor.

Förebilder/inspirationskällor
Modet inspirerades av gruppen Abba, Woodstockfestivalen, tv-serien Lilla huset på prärien, filmen Saturday Night fever, Rod Stewart, Janis Joplin, David Bowie, Sex

Accessoarer
Randig maxihalsduk, palestinasjal, randiga strumpor, glasbroderad väska, kreolringar och zigenska örhängen var heta accessoarer på 70-talet. Mocka-armband och smala silverfärgade armringar var något som prydde mångas armar och händer. Säkerhetsnålar användes som smycken för att skapa den rätta punklooken. Sockiplast, träskor mockasiner, platåskor, och remsandaler syntes på fötterna. Virkad hätta, bandana och pannband var helt rätt att ha på huvudet.

Tidiga 70-talet
Denim blev väldigt populärt under 70-talet, både som byxa, jacka och kjol. Jeansen skulle vara tighta upptill och utsvängda nertill, gärna med hög midja. Under tidiga sjuttiotalet användes mycket naturmaterial i kläderna. Kortkort kjol var populärt likaså tighta polotröjor, gärna vita. Scarfes användes flitigt både i håret och som halsduk. Skor med platåsula blev väldigt populärt och modet influerades mycket av gruppen Abba. Små baddräkter och stringbikini syns på alla stränder.

Hippiemodet slog igenom på tidiga 70-talet och höll i sig genom hela årtiondet. Det blev populärt att bära kläder med olika budskap på, peacetecknet syntes flitigt i form av tryck och smycken.

Senare 70-talet
Punkstilen föds och med den ett mode med säkerhetsnålar som smycke, långa svarta rockar, kedjor och nitar. Det skotskrutiga mönstret blev ett signum för punken tillsammans med färgerna rött & svart. Håret skulle vara färgat i någon lysande färg och frisyren skulle vara gjord som en tuppkam.

Rullskridskomodet slår igenom, med accessoarer som pannband och vadderade axlar. Stora secondhandkläder används flitigt. Skräddarsydda kavajer blir populärt och används till v-jeansen. I slutet av sjuttiotalet blev det modernt med sundhet och hälsa, och de första träningskläderna började synas i modet. Dessa var tighta färgglada dräkter i olika stretchmaterial. Det riktigt stora genombrottet för träningskläder kom dock först i början av åttiotalet. På vinterhalvåret syntes Stenmarksmössan och tröjan med snöflingor på nästan alla i landet.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

Har du en blogg?

Skriv gärna något!

Behöver du hjälp med din blogg? Letar du designer? - www.bloggdesign.nu
Trackback
RSS 2.0